Flexwerkers met een opdrachtovereenkomst, zoals veel postbodes en krantenbezorgers, krijgen recht op het wettelijk minimumloon. De Tweede Kamer steunt waarschijnlijk in ruime meerderheid een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.
Het gaat om mensen die geen arbeidsovereenkomst hebben, maar werken op basis van een opdrachtovereenkomst.
Een opdrachtovereenkomst is een overeenkomst waar tegen beloning arbeid wordt verricht voor een ander, zonder dat de daaraan ten grondslag liggende rechtsrelatie wordt beschouwd als een arbeidsovereenkomst, een overeenkomst tot aanneming van werk, een uitgeefovereenkomst, een vervoersovereenkomst of overeenkomst van bewaarneming.
De bovengenoemde flexwerkers hebben in beginsel nu al recht op het minimumloon, maar er bestaan nu nog allerlei mogelijkheden dat te omzeilen.
Naar schatting telt Nederland 15.000 bezorgers van 23 jaar en ouder. Zij krijgen nu het gemiddelde loon van een 16- of 17-jarige.
De brancheorganisatie DDMA (Dutch Dialogue Marketing Association) heeft kritiek op het wetsvoorstel. Ze denkt dat oudere bezorgers van huis-aan-huisbladen en folders door het wetsvoorstel te duur worden en hun bijbaantje verliezen. Veel werkgevers geven nu al aan dat zij het contract van oudere werknemers zullen beëindigen als dit voorstel door de Tweede en Eerste Kamer komt.
Lodewijk Asscher benadrukt dat hij een “fatsoenlijke arbeidsmarkt” wil. Deze groepen moeten dezelfde rechten krijgen als ieder ander.
Wij houden u van de parlementaire behandeling op de hoogte.