Een zzp’er die schade oploopt tijdens het werk kan zijn letsel verhalen op zijn opdrachtgever, maar dit is niet altijd het geval.
Er zijn verschillende situaties:
1. Een zzp’er verricht werkzaamheden voor een ander bedrijf
2. De zzp’er werkt voor een particulier
Situatie 1: Een zzp’er verricht werkzaamheden voor een ander bedrijf
Op 23 maart 2012 heeft de Hoge Raad een gunstige uitspraak gedaan ten aanzien van een zzp’er die was ingehuurd door het bedrijf Allspan om reparatiewerkzaamheden uit te voeren aan een vezelverwerkingsmachine.
Op 8 februari 2005 liep de machine vast. De zzp’er klom er op, zakte door een explosieluik en viel in een draaiende schroef. Het gevolg was ernstig: amputatie van een been tot boven de knie.
De zzp’er was niet verzekerd en beriep zich op artikel 7:658 lid 4 BW. Allspan betoogde dat de onderaannemer voor eigen rekening en risico werkte en dat hij dus een verzekering had moeten afsluiten.
De Hoge Raad deed bij haar uitspraak een beroep op artikel 7:658 lid 4 BW waarin staat: Hij die in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf arbeid laat verrichten door een persoon met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, is (…) aansprakelijk voor de schade die deze persoon in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt.”
Artikel 7:658 lid 4 is oorspronkelijk niet bedoeld voor zzp’ers maar voor mensen die door hun bedrijf uitgeleend werden aan een ander bedrijf, voor stagiaires, voor vrijwilligers e.d. In bovenstaande uitspraak werd de uitleg verbreed tot zzp’ers in bepaalde gevallen, het hangt af van de omstandigheden van het geval waarbij twee omstandigheden er uit springen:
1. De werkzaamheden die de zzp’er verricht behoren tot de normale bedrijfsactiviteiten van het opdracht gevende bedrijf en zouden dus ook door eigen werknemers gedaan kunnen worden.
2. De zzp’er moet voor de zorg van zijn veiligheid (mede) afhankelijk zijn van degene voor wie hij zijn werkzaamheden verricht. In dit geval had de werkgever de veiligheidssituatie niet op orde.
Deze zzp’er kreeg gelijk maar zzp’ers moeten beseffen dat een bedrijf op basis van deze uitspraak niet altijd aansprakelijk is. Het is daarom verstandig om toch een verzekering af te sluiten.
De opdracht gevende werkgever moet zich realiseren dat Artikel 7:658 BW dwingend recht is wat wil zeggen dat hij er niet van af kan wijken richting de zzp’er. Dat betekent ook dat hij het risico niet bij zijn verzekeraar kan laten uitsluiten. Verder doet de werkgever er verstandig aan om de zzp’er altijd dezelfde veiligheidsinstructies en beschermingsmiddelen te geven als zijn eigen werknemers.
Situatie 2: Een zzp’er werkt voor een particulier
Als u als particulier uw huis laat schilderen door een zzp’er die er in alle vrijheid voor kiest om van een ladder gebruik te maken in plaats van een steiger, bent u als opdrachtgever dan verantwoordelijk?
Nee: op de eerste plaats bent u geen werkgever en is de verhouding tot uw schilder er een van gelijkwaardige partijen: u geeft geld en hij schildert. Uw schilder werkt voor eigen rekening èn risico en moet er dus zelf voor zorgen dat hij veilig werkt.
Wel kunt u natuurlijk met uw schilder afspraken maken over veilig werken en het voorkòmen van ongevallen. Vraag hoe de schilder verzekerd is. Kortom, maak goede afspraken, dat voorkomt een hoop ellende.