Onze tweewekelijkse rubriek in weekkrant “De Faam”
Lezers van De Faam kunnen juridische vragen sturen aan de redactie. Om de week wordt één vraag behandeld. Stuur naam, adres, telefoonnummer (uw privacy waarborgen wij) en uw vraag in maximaal 200 woorden naar: redactie.faam@wegenermedia.nl
Vraag: Kan ik als niet samenwonende AOW’er toch als samenwonend worden aangemerkt? Ik las hierover iets in de krant en ben een beetje ongerust.
Antwoord: Twee alleenstaande AOW’ers met ieder een eigen huis eten en logeren af en toe bij elkaar. Gezellig, maar zij lopen het risico dat de Sociale Verzekeringsbank hen als samenwonend ziet. Dit heeft gevolgen voor hun AOW-uitkering: een korting van elk 300 euro per maand. Hoe kan dit? Samenwonen heeft toch een permanent karakter? Op 1 januari 2013 is de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid in werking getreden met als doel om het bestrijden van uitkeringsfraude aan te scherpen. De samenwoonregels in de AOW zijn niet gewijzigd. Hoe zien die regels er dan uit? Volgens de AOW- wet is sprake van samenwonen als twee personen hun hoofdverblijf in dezelfde woning hebben en blijk geven zorg te dragen voor elkaar door middel van het leveren van een bijdrage in de kosten van de huishouding dan wel anderszins. Objectieve criteria volgens de staatssecretaris. Van de negen regiokantoren van de Sociale Verzekeringsbank schrijven er echter vier, waaronder Breda, het regiokantoor voor Zeeland, voor dat AOW’ers het moeten melden als een vriend(in) twee keer in de week blijft slapen of als ze elkaar in het weekend bezoeken en voor elkaar koken. De rest dus niet. Inmiddels vindt ook staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken dat de criteria voor het voeren van een gezamenlijke huishouding niet helder zijn. Zij heeft nieuwe richtlijnen beloofd. Hiervoor moet de wet veranderen. Het kabinet zal de Tweede Kamer hierover informeren.
Mr. Esther Mulders,
MillerReyBrighton Advocaten