Onze tweewekelijkse rubriek in weekkrant “De Faam”
Lezers van De Faam kunnen juridische vragen sturen aan de redactie. Om de week wordt één vraag behandeld. Stuur naam, adres, telefoonnummer (uw privacy waarborgen wij) en uw vraag in maximaal 200 woorden naar: redactie.faam@wegenermedia.nl
Vraag: Eens zullen de mooie zomeravonden wel komen. Dan worden de barbecues weer aangestoken en vullen de lucht met bakluchtjes. Ook het aansteken van vuurkorven is dan weer aan de orde. Het verbranden van hout gaat veelal gepaard met (veel) rook en stank. Het gevolg is, dat zowel het buiten- als binnenklimaat wordt verpest door de indringende stank van gebrand hout, zo stelde een lezer van De Faam. Bovendien worden zonneschermen en gordijnen door de uitgebraakte rook aangetast en tenslotte vormen de rondvliegende vonken een gevaar. Als het niet mogelijk blijkt met de betrokken stoker(s) goede afspraken te maken, welke juridische mogelijkheden staan mij dan ter beschikking?
Antwoord: De door u beschreven overlast kan vallen onder bepalingen uit artikel 7.22 van het Bouwbesluit 2012. Onderdeel a van dat artikel verbiedt gedragingen waardoor “op voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze rook, roet, walm of stof wordt verspreid”. Onderdeel c van het artikel verbiedt onder meer het veroorzaken van stankoverlast. Op grond van de Gemeentewet en de Algemene Wet Bestuursrecht is de gemeente bevoegd om deze bepalingen te handhaven door middel van last onder dwangsom en bestuursdwang. U kunt de gemeente verzoeken om tot handhaving over te gaan. De meeste gemeenten stroomlijnen dit proces door middel van een meldpunt voor overlast. De gemeente zal dan moeten beoordelen of in uw specifieke situatie sprake is van hinder of schade in de zin van het bouwbesluit. Echter, alvorens u zich tot de gemeente wendt is het belangrijk dat u zich inspant om met uw buren tot een oplossing te komen. Als u er onderling niet uitkomt, kunt u ook buurtbemiddeling inschakelen.
Mr. Marnix Schot
MillerReyBrighton Advocaten
Middelburg