Onze tweewekelijkse rubriek in weekkrant “De Faam”
Lezers van De Faam kunnen juridische vragen sturen aan de redactie. Om de week wordt één vraag behandeld. Stuur naam, adres, telefoonnummer (uw privacy waarborgen wij) en uw vraag in maximaal 200 woorden naar: redactie.faam@wegenermedia.nl
Vraag: Na een ziekteperiode van een half jaar voelde ik me weer voldoende fit om te gaan werken. Met de Arbo- arts sprak ik een periode van werken in deeltijd af. Dat verliep prima. Na mijn vakantie kreeg ik, tot mijn verbazing, weer een oproep voor een consult. Mijn werkgever heeft mij nog niet volledig hersteld gemeld. Ik heb nu diverse keren, telefonisch en via de e-mail, bij mijn leidinggevende aangekaart dat ik hersteld ben. Maar e.e. a. sleept nu al drie maanden. Ik heb nu ook al papieren van het UWV ontvangen voor een evaluatiegesprek. Wat kan ik nu doen?
Antwoord: Een mogelijke grond voor weigering van een aanbod tot werkhervatting door een werkgever kan gelegen zijn in het rapport van de bedrijfsarts. Uit uw vraag wordt niet duidelijk wat de visie van de bedrijfsarts op dit moment is. Het is verstandig even telefonisch contact met hem/haar op te nemen om af te stemmen. Is de bedrijfsarts van mening dat u weer aan de slag kunt (dus niet op arbeidstherapeutische basis) in uw eigen werk dan moet de werkgever u tot uw werkzaamheden toelaten. Het is echter mogelijk dat de bedrijfsarts bedenkingen plaatst bij een volledige werkhervatting. Wanneer dit het geval is kunt u om een deskundigenoordeel vragen van het UWV. Bepaalt het UWV net als de bedrijfsarts dat u niet volledig hersteld bent, dan moet u zich daarbij neerleggen en de door de bedrijfsarts of het UWV voorgestelde route naar herstel volgen. Bepaalt het UWV dat u wel volledig bent hersteld voor uw werk, dan moet uw werkgever u tot uw werk toelaten. In het uiterste geval kunt u nakoming vorderen bij de rechter.
Mr. Esther Mulders, advocaat
MillerReyBrighton Advocaten
Middelburg