Uitlenen van personeel tegen betaling, het komt veel voor. Uitzendbureaus en payrolling bedrijven hebben het uitlenen van personeel tot hun hoofdtaak verheven. Toch wordt er niet alleen bij de hiervoor genoemde bedrijven personeel uitgeleend. Elke keer als een arbeidskracht tegen vergoeding aan een ander wordt uitgeleend en werkzaamheden verricht onder toezicht en leiding van het inlenende bedrijf anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst, wordt er van uitlenen , of het ter beschikking stellen van arbeidskrachten (TBA) gesproken, ook als dit incidenteel gebeurt. Dit alles wordt geregeld in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs oftewel de Waadi.
Per 1 juli 2012 is in de Waadi een nieuw artikel opgenomen dat van de uitlenende partij eist om zich als uitlenende partij te registreren in het Handelsregister. Alle bedrijven die in Nederland arbeidskrachten ter beschikking stellen,ook al gebeurt dit dus maar één enkele keer, moeten zich bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Dit geldt dus ook voor buitenlandse bedrijven of Nederlandse bedrijven met een vestiging in het buitenland.
De inlener moet aantonen dat hij bij de Kamer van Koophandel heeft gecontroleerd of de uitlener geregistreerd staat. Dit kan via www.kvk.nl/waadi.
Met deze verplichte registratie wil het Ministerie van Sociale Zaken illegale arbeid en uitbuiting van werknemers tegengaan.
Het niet of niet op tijd registreren van het uitlenen leidt tot een fikse boete door de inspectie SZW: 12.000 euro per werknemer. Ook inleners die niet of te laat de registratie van de uitlener hebben gecontroleerd betalen deze boete. Bij een tweede of derde overtreding wordt de boete verhoogd tot 24.000 resp. 36.000 euro per werknemer. Voor de beoordeling van de vraag of in een concreet geval aan de registratieplicht is voldaan, is het moment van registratie bij de KvK bepalend; de inlener moet immers kunnen nagaan of de uitlener geregistreerd staat. De KvK registreert datum en tijdstip van de registratie.
Er is wel een verschil tussen bedrijven die bedrijfsmatig arbeidskrachten uitlenen en bedrijven die dit incidenteel doen. De eerst genoemde groep krijgt bij de registratie een SBI-code:
78201 uitzendbureaus
78202 uitleenbureaus
78203 banenpools(werkgelegenheidsprojecten)
7830 payrolling(personeelsbeheer)
De tweede groep krijgt een aantekening dat het bedrijf voldoet aan de registratieplicht (de Waadi-indicator).
In de praktijk merken wij dat van de bedrijven die incidenteel uit- of inlenen er maar weinig zijn die op de hoogte zijn van de voornoemde verplichtingen. Bedrijven kunnen echter failliet gaan door de enorme boetes die zij moeten betalen als zij zich niet aan de regels houden.
Voor meer informatie kunt u bij ons kantoor terecht.