Aanpassingen
MRB- advocaten schreef op 12 maart 2015 een blog over het vervangen van de VAR door de BGL. Het wetsvoorstel Wet invoering BGL is momenteel ter behandeling in de Tweede Kamer en wordt waarschijnlijk op diverse punten aangepast.
Op het wetsvoorstel kwam veel kritiek van werkgeversorganisaties, vakbonden en ZZP’ organisaties. Er heeft inmiddels overleg plaatsgevonden tussen deze organisaties en de staatssecretaris. Door dit overleg kwam er ruimte voor een alternatief plan met als een van de belangrijkste elementen de collectieve,
vaak sector gebonden, voorbeeldovereenkomsten.
Uitgangspunt
Het uitgangspunt van het kabinet blijft hetzelfde als bij de BGL: het alternatief voor de BGL moet dus ook bijdragen aan het herstel van evenwicht in de verantwoordelijkheden van opdrachtgever en opdrachtnemer. Ook moeten de mogelijkheden van de Belastingsdienst om handhavend op te treden worden vergroot.
Alternatief voor BGL
Het alternatieve plan houdt o.a. in dat belangenorganisaties van opdrachtnemers of opdrachtgevers maar ook individuele opdrachtgevers en opdrachtnemers overeenkomsten ter beoordeling voorleggen aan de Belastingdienst.
De Belastingdienst beoordeelt vervolgens aan de hand van de bepalingen uit de overeenkomst die zien op de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, of er uit de overeenkomst voortvloeit dat de opdrachtgever geen loonheffingen moet afdragen of voldoen.
De overeenkomst moet zodanig zijn opgesteld dat er op grond van wet- en regelgeving en jurisprudentie geen verplichting is tot het afdragen of voldoen van loonheffingen.
Een belangrijk voordeel van het alternatief van de BGL is dat de opdrachtgever met al zijn opdrachtnemers een beoordeelde (voorbeeld)overeenkomst kan afsluiten. Als vervolgens ook volgens deze overeenkomst wordt gehandeld, heeft de opdrachtgever daarmee in één keer zekerheid vooraf voor al deze opdrachtnemers. Door het hiervoor genoemde voordeel en door het gebruik van voorbeeldovereenkomsten hoopt de staatssecretaris de administratieve lasten voor het bedrijfsleven structureel te verminderen.
Welke factoren zijn van belang bij de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst?
Uit jurisprudentie blijkt dat het vooral gaat om de volgende factoren:
- de opdrachtnemer mag zich niet of alleen met toestemming van zijn opdrachtgever laten vervangen;
- de opdrachtnemer mag zich alleen laten vervangen door iemand uit een vaste groep van personen, die de opdrachtgever zelf ook inschakelt en die de opdrachtgever uit dien hoofde kent;
- er is een verplichting tot het betalen van loon;
- de opdrachtgever geeft leiding en houdt toezicht op het werk van de opdrachtnemer;
- de opdrachtgever geeft aanwijzingen aan de opdrachtnemer over bijvoorbeeld representativiteit, omgang met klanten, werktijden, kenbaarheid middels bedrijfskleding, logo’s op vervoermiddelen en visitekaartjes;
- de opdrachtgever neemt klachten in behandeling over het werk van de opdrachtnemer;
- de werkzaamheden die de opdrachtnemer verricht, vormen een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering van de opdrachtgever;
- de opdrachtnemer mag niet voor verschillende opdrachtgevers tegelijk werken;
- de opdrachtnemer krijgt doorbetaald bij ziekte of vakantie;
- de opdrachtnemer hoeft het werk niet gratis opnieuw te doen of gratis aan te passen als het niet voldoet aan de overeenkomst;
- de opdrachtgever bepaalt de hoogte van de beloning voor de werkzaamheden;
- de opdrachtgever is aansprakelijk voor de schade die een opdrachtnemer veroorzaakt in de uitoefening van zijn werkzaamheden;
- de opdrachtgever is aansprakelijk voor de schade die een opdrachtnemer veroorzaakt in de uitoefening van zijn werkzaamheden;
- de opdrachtnemer heeft geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering;
- de opdrachtgever zorgt voor gereedschappen, hulpmiddelen en materialen.
De Belastingdienst en de voorbeeldovereenkomsten
De Belastingdienst zal zo spoedig mogelijk starten met het beoordelen van zo’n 40 verschillende (voorbeeld)overeenkomsten. Het streven is om medio 2015 klaar te zijn met de beoordeling van een substantieel aantal sectorale overeenkomsten en een paar meer generieke overeenkomsten. De beoordeelde overeenkomsten worden vervolgens op het internet gepubliceerd, zodat deze door andere opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen worden gebruikt.
Overeenkomst en realiteit: toetsing
De zekerheid die zo wordt verkregen, geldt uiteraard alleen als de arbeid ook daadwerkelijk overeenkomstig die overeenkomst wordt verricht.
Dit wordt echter pas later door de belastingdienst getoetst. De belastingdienst beoordeelt de arbeidsrelatie op grond van aangetroffen feiten en omstandigheden. Blijkt bij een controle dat er niet volgens die overeenkomst wordt gewerkt, dan is er geen vrijwaring van loonheffingen. In dat geval zal de belastingdienst aan de opdrachtgever een correctieverplichting of een naheffingsaanslag voor de loonheffingen opleggen.
De staatssecretaris verwacht echter dat door de gedeelde verantwoordelijkheid van opdrachtnemer en opdrachtgever steeds vaker de arbeid ook daadwerkelijk overeenkomstig de overeenkomst zal worden verricht.
Tot slot:
Het alternatieve voorstel wordt nog in de Tweede Kamer behandeld. Als er voldoende draagvlak voor is, moet het wetsvoorstel BGL worden aangepast. MRB houdt u op de hoogte.