Nieuwe regels voor scholing, geschillenprocedure, toepassing WOR op internationale zeggenschapsverhoudingen, procedure om OR- lid te worden.
Minister Kamp van sociale zaken en werkgelegenheid heeft in september 2012 een wetsvoorstel ingediend om de Wet op de Ondernemingsraden op enkele punten te wijzigen. Het wetsvoorstel werd door de Tweede Kamer geloodst door de minister van Sociale zaken van het huidige kabinet, Lodewijk Asscher. In juni 2013 is het voorstel met algemene stemmen aangenomen in de Eerste Kamer en op 18 juli gepubliceerd in het Staatsblad. De gewijzigde wet is op 19 juli 2013 in werking getreden. Wat is er veranderd?
Een belangrijke wijziging betreft de scholing van OR- leden. In het oude systeem verliep de financiering via het GBO, het Gemeenschappelijk Begeleidingsinstituut
Ondernemingsraden. Bedrijven die scholing wensten, kregen subsidie van het GBO. Alle ondernemers betaalden via de belasting mee aan dit instituut.
In het nieuwe systeem komen de scholingskosten voor rekening van de werkgever die leden van de OR wil laten scholen.
Om ervoor te zorgen dat er goede scholing wordt aangeboden staat er in de wet dat een lid van de OR recht heeft op scholing van goede kwaliteit. Om die kwaliteit te garanderen is SCOOR, Stichting Certificatie Opleiding Ondernemingsraden opgericht. SCOOR bewaakt de kwaliteit van de scholing door de opleiders te certificeren.
Voor de scholing in 2013 zijn door de SER richtbedragen vastgesteld:
Maatwerkcursus: 1094 euro netto per dagdeel voor de hele OR(inclusief voorbereiding en nazorg;
Open –inschrijfcursus: 180 euro per dagdeel per OR- lid.
Het aantal scholingsdagen blijft hetzelfde als in de oude regeling: 5 scholingsdagen voor een gewoon OR- lid en drie dagen voor een commissielid.
Ook in de geschillenprocedure vindt er een verandering plaats: de verplichte bemiddeling door bedrijfscommissies in het kader van de geschillenprocedure wordt afgeschaft. Leden mogen nu direct naar de kantonrechter. Als zij dat wensen mogen ze ook eerst naar de geschillencommissie.
Verder wordt artikel 31 van de WOR verduidelijkt: om ondernemingsraden intensiever te betrekken bij overnames, fusies en splitsingen of verplaatsingen van internationale ondernemingen is nu heel duidelijk in de wet vastgelegd dat het informatierecht van de OR ook van toepassing is op de internationale zeggenschapsverhoudingen.
De laatste verandering van WOR betreft de toegankelijkheid van het OR-lidmaatschap.
In de oude regeling moesten potentiële kandidaten voor het OR- lidmaatschap die geen lid waren van de vakbond 30 handtekeningen verzamelen om kandidaat te mogen zijn. In de nieuwe regeling is deze drempel weggenomen en kan men zich zonder meer kandidaat stellen.
Hopelijk zorgen de nieuwe regels ervoor dat meer bedrijven een OR krijgen. Van de bedrijven met meer dan 50 medewerkers heeft nu 71% een ondernemingsraad.